About Us

PENASIHAT : Pn. Asiah Binti Abu Jamal (Pengetua SMKPSP)
PENGERUSI : En. Azman Bin Johari (PK Pentadbiran & Akademik)
NAIB PENGERUSI I : En. Mohd Isa Bin Sulaiman (PK Kokurikulum)
NAIB PENGERUSI II : Cik Siti Zubaidah Bin Mohamad Said (PK HEM)
GKMP TEKNIK & VOKASIONAL : Pn. Haslina Binti Ahmad

PENYELARAS ICT : En. Mohd Farid Bin Mohd Diah
AJK PENGUMPULAN MAKLUMAT : 
AJK PERALATAN / PERSIAPAN TEMPAT : 
AJK TUGAS-TUGAS KHAS : 
AJK FOTO / VIDEOGRAFI : 

CIRI-CIRI BLOG SEMESTRANET :

Tahun 2008-2012
 1. Logo SMKPSP. Logo SMKPSP telah divektorkan imejnya kepada format *.png dengan menggunakan perisian editor animasi : Macromedia Flash MX 2004. Terdapat 4 jenis imej logo yang dimuat naik iaitu : logo berwarna penuh, logo putih, logo outline dan logo grayscale.
 2. Informasi Visi, Pentadbiran, Akademik, Kokurikulum, HEM. Maklumat tentang organisasi bagi setiap bahagian dalam SMKPSP.
 3. Facebook Page. SemestraNet telah menyediakan satu laman / Page di dalam laman web rangkaian sosial yang paling popular iaitu Facebook. Sila layari Facebook Page kami di https://www.facebook.com/SemestraNet_FB.
Tahun 2013-2014
 1. Header Blog. Header pada blog SemestraNet ini disediakan dalam format *.gif yang mana gambar-gambar terpilih daripada koleksi galeri Album Semestra sepanjang tahun dan disusun menggunakan aplikasi editor grafik : Photoscape.
 2. Sistem Online Semakan ID VLE Murid. Murid boleh membuat semakan ID masing-masing menggunakan No. Kad Pengenalan mereka sahaja. Pautan kepada laman web VLE SMKPSP juga disediakan bagi memudahkan murid mengakses VLE Frog sekolah. Sistem Online ini menggunakan Platform Microsoft Office Excel Online.
 3. Jadual Waktu Kelas. Guru & Murid boleh melihat jadual kelas masing-masing. Pilihan untuk mencetak jadual tersebut juga boleh dilakukan.
 4. Album Semestra. Koleksi album yang dimuat naik dari laman web rangkaian sosial Facebook juga turut ditambah dan dipautkan kepada blog ini. Album ini disusun dari tahun 2011, 2012, 2013, 2015.
Tahun 2015
 1. Google Drive. Pada setiap post yang berkaitan, admin menggunakan kelebihan Google Drive seperti Google Doc, Google Slide, Google Drawing, Google Form dan Google Spreadsheet untuk mempersembahkan bahan-bahan dalam blog ini supaya kelihatan lebih menarik, mudah untuk berinteraksi oleh mana-mana pengguna dan tampak lebih kemas.
 2. VLE Site : Kelas dan Guru. Site Pembelajaran yang disediakan oleh setiap guru dipautkan kepada blog ini bagi memudahkan murid membuat carian secara public. Selain itu, Site Kelas juga diwujudkan untuk dikemaskini oleh murid-murid. Pertandingan Site Kelas Terbaik (aktiviti minggu Teknik dan Vokasional SMKPSP) juga akan merujuk kepada pautan ini.
 3. Informasi Dasar Pendidikan. Maklumat penting perancangan pendidikan di Malaysia yang dilaksanakan di sekolah.
 4. Informasi PIBG. Maklumat asas tentang organisasi PIBG SMKPSP dimuatkan pada ruang ini.
 5. Widget Trafik Pelawat. Kini melalui widget Feedjit dan FlagCounter, analisis pengguna blog ini boleh diketahui.
Tahun 2016
 1. Informasi Komuniti. Maklumat tentang komuniti setempat disediakan dan dipaparkan dalam bentuk Google Street View 3D.
 2. Links Pemula Carian. Buat warga Semestra, dicadangkan beberapa laman web yang baik sebagai pemula pembelajaran dan pencarian maklumat. Anda boleh melihat ia pada gadget "YOU CAN START HERE". Klik sahaja pada ikon hyperlink yang disediakan.
 3. Ruang Aduan & Cadangan. Ruangan ini memberikan satu saluran maklumat kepada pihak sekolah dalam pelbagai bentuk pandangan, cadangan dan aduan masalah. 
 4. Menggunakan semula laman web Flickr (sebagai image hosting dan video hosting) untuk memuat naik koleksi gambar aktiviti SEMESTRA. Kelebihan Flickr yang boleh dimanfaatkan untuk blog ini ialah fungsi slideshow yang disertakan dengan fungsi fullscreen serta fungsi Share.
 5. Twitter Feed. Kini Blog SemestraNet telahpun mempunyai akaun rasmi dalam laman web rangkaian sosial Twitter. Mana-mana pengguna boleh mengikuti aktiviti terkini menerusi update yang dibuat.
 6. Instagram Feed. Akaun Instagram untuk SemestraNet ini memaparkan koleksi gambar yang dikongsikan oleh para guru, murid, dan apa jua imej berkaitan untuk tatapan umum sebagai koleksi terbaik SMKPSP.
Terima Kasih Menggunakan Blog SEMESTRANET ini.


EMEL ADMIN BLOG : teamworkpsp@gmail.com

0 comments:

SMKPSP Boleh! . Fokus! . Berilmu, Berwawasan, Berakhlak Mulia, Berbakti . Cemerlang Di Dunia, Sejahtera Di Akhirat . SEMESTRA TERBAIK! .